Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρθρο του Νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απόστολου Παπατόλια για την προστασία του Πηλίου στο περιοδικό Υδρόβιος Σφαίρα

Φεβρουαρίου 3, 2010

Άρθρο του Νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απόστολου Παπατόλια για την προστασία  του Πηλίου  στο περιοδικό Υδρόβιος Σφαίρα  

 

Αποτελεί  πλέον, δυστυχώς, κοινή διαπίστωση, ότι το Πήλιο κινδυνεύει. Ο κίνδυνος που το απειλεί είναι οι ορέξεις των μεγάλων κατασκευαστικών και εργολαβικών συμφερόντων που θέλουν να οικοπεδοποιήσουν την περιοχή και να αναγείρουν παντού συγκροτήματα κατοικιών. Να κάτι πολύ συγκεκριμένο. Να μια προοπτική δυσοίωνη, ένας κίνδυνος υπαρκτός που θα προσβάλει βάναυσα το φυσικό περιβάλλον, την αισθητική, την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική ταυτότητα του Πηλίου. Υπάρχει και είναι εδώ, λοιπόν, ο κίνδυνος της αλλοίωσης των φυσικών και των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του βουνού.

Δυστυχώς, αυτός ο άμεσος και επικείμενος  κίνδυνος δεν μπορεί να αποτραπεί  με τα σημερινά θεσμικά εργαλεία και  τους διαθέσιμους διοικητικούς πόρους:

 

* Δεν μπορεί να αποτραπεί από τους σημερινούς ελέγχους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι ούτε το ισχύον θεσμικό καθεστώς, ούτε καν οι πραγματικές ελεγκτικές δυνατότητές μας το επιτρέπουν.

* Δεν μπορεί να αποτραπεί από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, τη γνωστή ΕΠΑΕ, που μπορεί μεν να λειτουργεί στην πράξη ως ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει όμως τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία και νομικά ερείσματα για να τα καταφέρει.

* Δεν μπορεί να αποτραπεί σε καμία περίπτωση από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, το οποίο στην πράξη επιτρέπει αυτή τη γιγάντωση των συγκροτημάτων των κατοικιών.

* Δεν μπορεί τέλος να αποτραπεί ούτε από τα Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ), τα οποία συντάσσονται αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι δεν έχει προηγηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός για το Πήλιο στο πλαίσιο του οποίου θα ενσωματώνεται κάθε επιμέρους ρύθμιση.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ΣΧΟΟΑΠ αντιφάσκουν μεταξύ των, παρότι συχνά αφορούν σε περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά.

 

Για όλους αυτούς ακριβώς τους λόγους, ξεκινήσαμε με απόφαση του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου, ένα συντονισμένο και ευρύ δημόσιο διάλογο, μια ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, με τελικό στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας και συγκροτημένης πρότασης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σωτηρία του Πηλίου.

   Ο κύκλος αυτής της  διαβούλευσης, ολοκληρώθηκε με το Συνέδριο για τη σωτηρία του Πηλίου που διοργανώσαμε, στο οποίο κατατέθηκαν με επίσημο και τεκμηριωμένο τρόπο όλες οι απόψεις που διατυπώθηκαν και διαμορφώθηκε το τελικό πλαίσιο των προτάσεών μας.

Επισημαίνουμε ότι στη διοργάνωση του Συνεδρίου συνέβαλαν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου της Χώρας, όπως αυτός εκφράζεται από το κεντρικό ΤΕΕ, το ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και την τοπική εκπροσώπησή τους, το ΤΕΕ/Μαγνησίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, αλλά και επιστημονικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Αποφασίσαμε ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση εδώ και τώρα για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο σωτηρίας για το Πήλιο. Πρέπει, χωρίς χρονοτριβή, να δρομολογήσουμε εδώ και τώρα μια σοβαρή και γενναία παρέμβαση ολιστικού χαρακτήρα και να μην επενδύσουμε πλέον σε ημίμετρα.

Επειδή  η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται, οι προσπάθειές μας για την προστασία του Πηλίου πρέπει να εντατικοποιηθούν, να γίνουν πιο ριζοσπαστικές και να έχουν ως στόχο:

 

1. Την ανάδειξη του Πηλίου ως περιοχής και ως χώρου οικοανάπτυξης, αξιοποιώντας το Ν. 1650/86.

2. Τη μείωση του συντελεστή εκμετάλλευσης εντός των οικισμών και κυρίως εκτός του συνεκτικού και πυκνοδομημένου οικισμού.

3. Την έγκριση ειδικού χωροταξικού για το Πήλιο σε συνδυασμό με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονείται αυτή την περίοδο για την περιοχή NATURA, με στόχο την ελαχιστοποίηση της δόμησης εντός σχεδίου, ώστε να σταματήσουν να «ξεφυτρώνουν» σε κάθε γωνιά του Πηλίου κατοικίες που θα καταστήσουν το βουνό των Κενταύρων μακροπρόθεσμα έναν «ενιαίο οικισμό».

4. Τη σύσταση του φορέα διαχείρισης για το Πήλιο- «περιοχή οίκο-ανάπτυξης», όπως προβλέπεται από το άρθρο 18 του 1650.

 

Σε  αυτή την κοινή προσπάθεια της διάσωσης του Πηλίου, δεν χωρούν ούτε μικροκομματικοί τακτικισμοί ούτε στείρες αντιπαραθέσεις. Όλοι έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση, ως πολίτες και ως πολιτικοί, να θέσουμε τις βάσεις για τη διάσωση του Πηλίου, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Νομού μας και να εργαστούμε συνειδητά από κοινού για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

 

 

5.11.09

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: